U bent hier

Wandeling zondagmorgen in Ulestraten

Voor deze activiteit dient men zich vóóraf in te schrijven, dit kan tot de een dag vóór de wandeling!!!!!!!

Telefonisch of sms: 06-10 75 45 95

Email: info@walkinglimburg.nl

Inschrijfformulier: klik hier

We starten om 09.30 uur vanaf de parkeerplaats Dorpstraat 1, 6235 AC Ulestraten.

Deze wandeling is minder geschikt voor mensen met een beperking of chronische ziekte omdat de afstand langer is en het tempo hoger ligt.

Dit is een wandeling/training van  ± 8 km en duurt  ± 2,5 uur.

Deze langere wandelingen zijn toegankelijk voor nordic walkers, wandelaars en vinden elke twee weken plaats.

In de door ons als trainer begeleide wandelingen/trainingen wordt aan conditie en uithoudingsvermogen gewerkt en gelet op ademhaling- en voeten techniek, lichaamshouding en wordt dit waar nodig gecorrigeerd. Dit geldt voor de Nordic Walkers, sportief wandelaars en wandelaars die meelopen.Tevens worden er warming-up en cooling-down oefeningen gedaan.

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vindt dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

Geniet van ons prachtig Limburgs landschap.

Na afloop kunnen we samen nog gezellig iets nuttigen.

Bovenstaande wandeling wordt begeleid door: Marianne Mouchart en/of Jacques Janssen, ervaren gediplomeerde trainers.

Kosten:

€  6,- per wandeltraining
€ 50,- kaart voor 10 wandeltrainingen

Verticale tabs

Gebied

Ulestraten is een dorp in de gemeente Meerssen. Het dorp ligt aan de rand van het Geuldal en het Centraal Plateau. In het zuiden van het dorp ligt de Wijngaardsberg.

Tot de gemeentelijke herindeling in 1982 was Ulestraten een zelfstandige gemeente met daarin de woonkernen: Ulestraten dorp, Schietecoven, Humcoven, Waterval, Vliek, Genzon, Moorveld, Groot Berghem en Klein Berghem. De voormalige buurtschappen Genzon, Groot Berghem, Klein Berghem en Vliek zijn na 1980 tot de dorpskern van Ulestraten gaan behoren. In Ulestraten wonen ongeveer 2.815 mensen. In de voormalige gemeente lag ook Maastricht Aachen Airport tot aan de gemeentelijke herindeling in 1982.

De naam "Ulestraten" komt mogelijk van het Latijnse olla, dat 'pot' betekent. In Ulestraten zijn overblijfselen van een Romeinse pottenbakkerij aangetroffen. De naam wordt ook wel verklaard als een samenstelling van oele ‘laaggelegen, vochtig’ en het meervoud van straat. Water, moeras is in het oud-Duits üd, ül, ole. Ulestraten kan dan vertaald worden als ‘waterstraat, moerassige doorgangsweg’. De weg door Ulestraten werd later bekend als de Sint Catharinastraat.

Ulestraten ontstond in de middeleeuwen door ontginning vanuit Meerssen van het Centraal Plateau. Het dorp behoorde van 1626-1794 tot het Land van Valkenburg, waarin het een heerlijkheid vormde. Er bestond reeds een kapel, en in 1806 werd een kerk gebouwd. In 1833 werd Ulestraten verheven tot parochie. 

Bezienswaardigheden

Bij de buurtschap Genzon liggen de Kloosterberg en een Lourdesgrot.
Huize Vliek, een kasteel uit 1725, gebouwd op de restanten van een burcht uit de 14e eeuw, met daarbij een hoeve, een koetshuis en een Engelse tuin. De gebouwen werden begin 21e eeuw gerestaureerd door de nieuwe eigenaar.
Vliek 3, boerderij van 1786.
Vliek 9, boerderij van 1793.
Vliek 10, boerderij van 1795.

De Wijngaardsberg met hellingbos, wijngaard en monumentale boerderij.

De Ulestraterhof, boerderij aan Dorpstraat 21, uit 4e kwartaal van de 18e eeuw.

Het voormalig raadhuis, aan Sint-Catharinastraat 18, van 1865 in neoclassicistische stijl. Tot 1982 raadhuis geweest.

Het gehucht Waterval, met vakwerkhuizen, met name Waterval 7.

18e-eeuwse Woonhuizen Genzon 41, Groot Berghem 9, Groot Berghem 13 en Sint-Catharinastraat 38, soms met oudere kern.

Voormalige smidse, aan Sint-Catharinastraat 35, een 18e-eeuws vakwerkhuis.

Advertentie