U bent hier

NWWL wandeling op de Brunssummerheide

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vind dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

Hallo wandelaars(ters),

Zondag 23 augustus gaan we op de Brunssummerheide lopen. De heide ziet er op dit moment weer op zijn paarsbest uit. Het is geweldig om deze paarse deken in de dalen te zien. Naast het bewegen heeft deze wandeling nog een gezond aspect, namelijk fruit eten. Langs de route op de heide passeren we veel bramenstruiken met de rijpe bramen. Voor velen is dit een lekkernij waaraan we niet voorbij kunnen gaan. 

We vertrekken vanuit het De Brasserie De Uitvlucht. De heide en het bos doorkruisen we wat zigzaggend zodat u ook alles van dit gebied kunt zien. Het terrein is heuvelachtig, af en toe wat rul zand (bijv. bij de Roode Beek), maar voor de rest bospaden en incidenteel geasfalteerde paden.

De wandeling is 13 km lang.
Na deze wandeling kunnen we een kop koffie of iets dergelijks gebruiken in de Brasserie de Uitvlucht.

Kenmerken van de wandelingen:
Vertrek op zondag 23 augustus 2015 om 09:30 uur
Startplaats is de parkeerplaats in de "kuil" bij Natuurbad de Zeekoelen en Landgoed Brunssheim De Brasserie De Uitvlucht, Akertraat 153, 6445 CP, Brunssum.
De lengte van de wandeling is 13 km. Het terrein is heuvelachtig, bospaden en af en toe een geasfalteerd pad.

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KWBN-pasje mee.

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 4,00.

Met vriendelijke groeten,

Jan Bons
Tel 06-2445 4835

Verticale tabs

Gebied

Brunssummerheide
De Schrieversheide (een deel van de Brunssummer heide op Heerlens grondgebied) is een restant van een vroeger veel groter heideveld dat nu voor een deel bebost is, verdwenen onder een vuilstort of bebouwd. Het werd na de Tweede Wereldoorlog gebruikt als militair oefenterrein. De nog altijd zeer waardevolle en fraaie Schrieversheide is een van de meest heuvelachtige in Nederland en de enige heide van enige omvang in Zuid-Limburg. Daardoor komen grote hoogteverschillen voor en fraaie vergezichten. De kweldruk op de bronnen van de Roode Beek is daarom groot. De heide wordt dus doorsneden door een sterk venig en moerassig beekdal, met veel van de bijbehorende begroeiing, wat voor Nederland een grote bijzonderheid mag heten.
Als gevolg van bruinkoolwinning door de firma Bergerode tussen de twee wereldoorlogen, was een grote berg zekzand ontstaan. Op 10 juni 1955 schoof na langdurige regenval deze berg zand in de voormalige groeve, daarbij het zwembad bedekkend. Bij deze aardverschuiving ontstond de Koffiepoel. Op het Brunssumse gedeelte werd verder voornamelijk mijnhout aangeplant.

 

Advertentie