U bent hier

NWWL wandeling met IVN in de omgeving van Ubachsberg

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vindt dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, wij begeleiden jullie door ons mooie landschap naar de prachtigste plekjes, wil je deze sfeer proeven kom dan met ons mee.

Beste leden en niet leden,

Op zondag 8 oktober 2017 organiseren we samen met IVN twee wandelingen in de omgeving van Ubachsberg. IVN en NWWL vertrekt gelijktijdig maar naar enige tijd splitst de wandeling zich in een groep die met Jos Litman ongeveer 8 km loopt en een andere groep met een iets hoger tempo volgt dan wandelbegeleider Iwan Slabbers voor een wandeling van ongeveer 14 km.

Het accent bij de korte wandeling ligt meer op kennis en wetenswaardigheden van de natuur en het ontstaan van het gebied, terwijl de lange wandeling meer gericht is op het lopen in een schitterende omgeving met een wat hoger tempo.

Kenmerken van de wandeling:

Wandeling 1 met IVN “Oude Landgraaf” ongeveer 8 km, duur 2,5 uur, lager tempo met veel wetenswaardigheden over de omgeving.
Wandeling 2 met NWWL een langere wandeling van ongeveer 14 km door het schitterende gebied. Dit is teven deel 4 van het Kastelenpad.
Vertrek: zondag 8 oktober om 09:30 uur
Plaats van vertrek: Bernardusplein, Ubachsberg.
Terrein: heuvelachtig

Laat u verrassen door de natuur in eigen omgeving en geniet ervan. Na afloop van de wandeling bestaat de mogelijkheid om koffie te drinken.

De wandeling is gratis voor leden en niet leden.

Met vriendelijke groeten,

Iwan Slabbers,

GSM; 06-8120 2404
 

Verticale tabs

Gebied

Omgeving Ubachsberg

Oostelijk Zuid-Limburg is een verstedelijkt gebied. Het begint te lijken op de “Randstad”. Toch is dit gebied landschappelijk zeer interessant en voor Zuid-Limburg uniek.
Wij realiseren ons niet dat het huidige landschap in miljoenen jaren is gevormd door natuurlijke processen en in duizenden, honderden en tientallen jaren bewerkt en ingericht is door de mens.
Het landschap is zintuigelijk waar te nemen. Door goed waar te nemen kunnen we de relaties zien hoe een landschap is gevormd en meer achtergronden en kenmerken achterhalen.
De ondergrond is mede bepalend hoe het landschap is waar te nemen. De ondergrond bestaat uit carboon- en krijtafzettingen die werden bedolven onder diverse pakketten, grind, zand en klei. Wat wij nu waarnemen zijn de dalen en de heuvels, maar ook de kronkelende rivieren en beekjes. Zoals de Geleenbeek, Eyserbeek, Roode beek en de vele andere beekjes.

Natuur en landschap

Ubachsberg ligt op het  op een hoogte van ongeveer 180 meter. Ten noorden van Ubachsberg ligt het natuurgebied de Kunderberg. Ten zuiden van de Kunderberg liggen de Putberg en de Keverberg. De Vrouwenheide, ten zuiden van Ubachsberg, is met 216 meter één der hoogste punten van Nederland en het hoogste punt van het plateau.

Geologie

Het dorp ligt als het ware als een “eiland” op een heuvel. Dit “Eiland van Ubachsberg” staat bekend als bijzonder aardkundig object. Het betreft een “eiland”, gevormd door de tussen de 1-2 miljoen jaar geleden hier stromende “Oostmaas” (oostelijk van Ubachsberg) en de naar het Noorden stromende “Westmaas”. Aan de oppervlakte zijn nog steeds overblijfselen van verwerings- en verkiezelingsprocessen uit het Tertiair te vinden. Gedurende de verschillende ijstijden is het gebied steeds afgedekt met een dikke laag löss.
Op het plateau van Ubachsberg ligt als landmark de molen van Vrouwenheide. Om dit allemaal zelf waar te nemen wandel dan op 8 oktober mee
 

Kasteel Goedenraad

Het Kasteel Goedenraadligt in het dal van het riviertje de Eyserbeek, ten zuiden van Simpelveld aan de weg naar Overeys. De weg maakt hier een scherpe S-bocht. Rechts van deze bocht ligt het kasteel Goedenraad. Over de geschoren heggen, die de weg hier omzomen, is maar een deel van de bovenzijde van de achtergevel van het hoofdgebouw te zien met de daken van de kasteelboerderij. Het hek naar het park van Goedenraad, dat ten noorden van het kasteel ligt, zit hermetisch dicht.
De voorgevel grenst aan een binnenplaats, die aan drie zijden wordt omgeven door de gebouwen van de kasteelboerderij

Geologisch monument Groeve Putberg

In de Romeinse tijd werd de harde Kunrader kalksteen veelal als bouwsteen gebruikt. Het afval dat ontstond bij het bekappen van de harde bouwstenen werd in zogenoemde schachtovens gebrand en verwerkt tot metsel- en pleisterkalk. De zachte lagen werden gebruikt voor het bemesten (mergelen) van akkers en weilanden. Enkele kalksteengroeven in deze omgeving zijn tot 1965 in gebruik geweest. In de dorpen rond deze groeven zien we veel huizen en boerderijen die uit deze Kunrader kalksteen gebouwd zijn.

Advertentie