U bent hier

NWWL wandeling in het Wormdal vanuit Rolduc-Kerkrade

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vindt dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

Beste wandelaars(ters),

Een paar jaar geleden hebben we door het Wormdal vanuit Rolduc-Kerkrade gewandeld. Deze wandeling gaan we op 9 augustus weer doen.

We vertrekken zoals gezegd vanuit Rolduc, een prachtige abdij waar u ook nog kunt logeren. Na afloop van de wandeling kunnen we eventueel de kapel bekijken die zeker een bezoek waard is.

Vanuit Rolduc lopen we naar Herzogenrath langs de burcht Rode. Ook hier is het leuk om even om de burcht heen te lopen. Uit de geschiedenis blijkt hoezeer Herzogenrath met haar burcht Rode en de Abdij Rolduc met elkaar verbonden zijn.

Vervolgens komen we in het dal van de Worm. Hier is het af en toe klimmen en dalen, maar niet zo dat de wandeling zwaar is. We hebben regelmatig een prachtig uitzicht over het riviertje de Worm.

Na een tijdje komen we bij het volgende kasteel Burg Wilhelmstein. Ook hier zijn we al een keer geweest om de koffie te proeven. Vanuit het hoog gelegen terras weer een prachtig uitzicht over het dal. 

Nadat we het kasteel gepasseerd zijn, lopen we nog enige kilometers om weer via Herzogenrath bij Rolduc uit te komen en van een welverdiende kop koffie + ? te genieten.

De wandeling is 15 km lang en voert over asfaltwegen, grind- en bospaden door heuvelachtig terrein. Natuurlijk wordt er regelmatig gerust.

Kenmerken van de wandeling:

Startlocatie: Abdij Rolduc Heyendallaan 82, 6464 EP Kerkrade 

Wanneer: zondag 9 augustus om 09:30 uur

Lengte wandeling: 15 km

Omgeving: alleen aan het begin en het einde bebouwde kom, daar tussendoor bos. 

Terrein: asfaltwegen, grind- en bospaden, heuvelachtig

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KWBN-pasje mee.

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen een bijdrage van € 4,00. 

Met vriendelijke groeten,

Jan Bons
GSM: 06-2445 4835

Verticale tabs

Gebied

Abdij Rolduc
De Abdij Rolduc, is een voormalige abdij in het stadsdeel Rolduckerveld in de Nederlands-Limburgse gemeente Kerkrade. De abdij speelde een belangrijke rol bij de ontginning van dit gebied en bij de vroegste steenkoolwinning. De oorspronkelijke naam was Abdij van Rode of Kloosterrade, afgeleid van het toponiem -rode (ontgonnen plaats). Vlakbij ligt de plaats Herzogenrath, hoofdplaats van het Land van 's-Hertogenrade, met de Burcht van Rode. In de Franse tijd werd de naam 's-Hertogenrade verfranst tot Rode-le-Duc, wat al snel Rolduc werd.

Burg Rode
Burg Rode is een kasteel in het centrum van Herzogenrath in de stadregio Aken. Herzogenrath wordt in 1104 voor het eerst vermeld in de administratie in de annalen van klooster Rolduc als een kasteel van de graven van Saffenberg als "Castrensis Viculus". Het kasteel is een grensvesting en tolkasteel ineen. Het komt door het huwelijk van Mathilda van Saffenberg in 1136 als bruidsschat toe aan het huis van de hertogen van Limburg. De Wormoever is dan niet alleen de rijksgrens maar ook de bisdomsgrens. Zo bevindt in 1136 de burcht zich in het bisdom Luik, terwijl de benedenstad in het aartsbisdom Keulen ligt. Herzogenrath ligt op een belangrijke middeleeuwse kruising van twee handelsroutes. De eerste loopt van Keulen door Herzogenrath en gaat dan verder langs de oude Romeinse weg van Valkenburg, Maastricht, Tongeren naar Boulogne-sur-Mer. De tweede voert van Trier over Aken en Herzogenrath naar Xanten.

Riviertje Worm
Onder de rook van Kerkrade en het Duitse Herzogenrath ligt een van de meest natuurlijke beekdalen van Nederland: dat van de Worm. Voor de Tweede Wereldoorlog - toen de landbouw hier nog betekenis had - was het riviertje ingesnoerd tot een smal stroombed. Bovendien was de waterkwaliteit er tot in de jaren ‘80 slecht. Eerst door de afvoer van zwart mijnwater en later door stedelijk, industrieel en landbouwafvalwater. Nu is de snelstromende Worm enigszins te vergelijken met de Limburgse Geul en Gulp, maar dan vele malen indrukwekkender. Na hevige regenbuien slaat hij zijn eroderende slag en verlegt zijn bedding.

Burg Wilhelmstein
De burg Wilhelmstein werd rond 1300 gebouwd door Graaf Wilhelm von Jülich. Burg Wilhelmstein was het eerste overlevende kasteel met ronde toren - voorheen kerker- en een gotische boog. De hoenderhof werd oorspronkelijk beschermd door een gracht. Het interieur van het kasteel, beschermd door dikke stenen muren werd opgericht als een bolwerk. In de oorlog en in tegenspoed konden omwonende bescherming vinden in deze burg. Vandaag is het gebouw naast het Wilhelmstein een openluchttheater, een populair restaurant en evenals een theater.

Advertentie