U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van St. Joost

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vind dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

Beste leden,

Op zondag 29 juni 2014 gaan we lopen rondom St. Joost.

Kenmerken van de wandeling:
Vertrek op zondag 29 juni 2014 is om 09:30 uur.
Plaats van vertrek: Eetcafe ’t Hoekske, Rijksweg Noord 34, 6111 AP Sint Joost.
Lengte van de wandeling: ongeveer 15 km.
Deze vooral vlakke wandeling gaat over verharde en onverharde wegen.

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KNBLO-pasje mee.

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 4,00.

Met vriendelijke groeten,

Bert Limbeek
GSM: 06-2523 2784

Verticale tabs

Gebied

St. Joost:
Sint Joost (Limburgs: Sint Joeas) is een kerkdorp in Midden-Limburg met ongeveer 1600 inwoners. Tot 1989 was het verdeeld tussen de gemeenten Maasbracht en Echt, nu vormt het een geheel met de gemeente Echt-Susteren.
In de 13e eeuw is Sint Joost vernoemd naar de heilige Judocus en ontstaan bij een voormalig klooster (Caulitenklooster) dat toegewijd was aan deze heilige. In de 17e eeuw lag er een watermolen tussen Montfort en St. Joost op de Vlootbeek. Onduidelijk is wanneer de molen werd gebouwd. De molen was in gebruik als korenmolen.  Aan het eind van de 17e eeuw of het begin van de 18e eeuw is de molen ongeveer verdwenen. Van 1730 tot 1780 werd de regio rond het dorp regelmatig onveilig gemaakt door de Bokkenrijders. De legende vertelt dat deze bende van rovers en moordenaars een pact met de satan gesloten hadden en op de rug van een geit reden wiens hoeven nooit de grond raakten. De kloosterhof in het dorp werd gebruikt om nieuwe lenen in te zweren binnen de bende. Aan het eind van de tweede wereldoorlog werd het dorp nagenoeg compleet vernietigd tijdens de bevrijding door de Britse troepen gedurende Operatie Blackcock. De St. Judocuskerk werd in 1959 gebouwd naar het ontwerp van de architecten Van der Pluijm en Tilmans. We wandelen ook over de landgoederen Rozendaal (afgeleid van riet of ross en niet van rozen, en het ligt ook niet on Noord-Brabant)(zie foto) en Reigersbroek (dit was vroeger een uitgestrekt moerasgebied met veen. Deze gebieden worden door Stichting Het Limburgs Landschap beheerd.

Advertentie