U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Schinveldse bossen

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vind dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

Beste natuurgenieters(sters) en wandelaars(ters),

Zondag 5 november wandelen we door de bossen van Schinveld.  De wandeling is ongeveer 12 km en natuurlijk in vlak terrein. 

De bossen van Schinveld.
We zijn al vaker in dit gebied geweest zijn, maar iedere keer is het weer mooi om de grote verschillen in dit bos te zien; één deel tamelijk droog en een ander deel zeer vochtig met een heel andere begroeiing. We lopen vaker over smalle paadjes en klauteren over boomstammen. Natuurlijk zullen we ook de Schotse Hooglanders zien die op diverse plaatsen staan te grazen.

Kenmerken van de wandeling:
Vertrek op zondag 5 november om 09:30 uur
Plaats van vertrek: Café-Restaurant Haus Hamacher, Am Freibad 10, 52538 Gangelt, Duitsland.
Lengte van wandeling: ongeveer 12 km. 
De wandelingen vinden plaats op overwegend vlak terrein in het bos en het veld, gedeeltelijk verharde weg, grindwegen en bospaden.

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KWBN-pasje mee. 

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen 4,00.

Met vriendelijke groeten,
Jan Bons
GSM: 06-2445 4835

Verticale tabs

Gebied

Schinveldse Bossen

Schotse Hooglanders in de Schinveldse Bossen
Met een oppervlakte van 308 hectare zijn de Schinveldse Bossen het grootste aaneengesloten stuk bosgebied van de regio, al worden ze her en der wel onderbroken door landbouwgronden en overgebleven kleigroeves. Het bosgebied is deels gelegen op de helling van een beekdal en deels, in het verlengde daarvan, op nattegraslanden. Dit alles ligt in het Bekken van de Roode Beek. De Rodebach, een zijbeek van de Roode Beek, stroomt langs het noorden van de bos, dat voor haar afwatering echter aangewezen is op de Ruscherbeek. Aan de noordzijde van het bos bevindt zich verder het zweefvliegveld Leiffenderveld, dat sinds 1974 in gebruik is. In het bos liggen ook een waterwingebied en het openluchtmuseum Nonke Buusjke.

Het noordelijke deel bestaat uit naaldbos (grove dennen), dat begin 20e eeuw werd aangeplant als productiebos op een zandige bodem, waar daarvoor heide groeide. Het zuidelijke en oostelijke deel van het bosgebied bestaat uit loofbos (eiken en beuken) op een lössbodem. De beheerder van het bosgebied is Natuurmonumenten, die het noordelijke deel van het bos ook wil omvormen tot een meer gediversifieerd loofbos.

Plantensoorten in het gebied zijn bijvoorbeeld blauwe bosbes, struikheide en wilde kamperfoelie (de eerste twee in het naaldbos). In het bosgebied komen zoogdieren als boommarter, ree, steenmarter en vos en verder een aantal roofvogelsoorten en de kramsvogel voor. Langs de randen van het bos komt de kleine ijsvogelvlinder voor.

Advertentie