U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Schin op Geul

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vindt dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

Beste leden en niet leden,

Op zondag 3 april 2016 gaan we lopen in Schin op Geul. 

Kenmerken van de wandeling:
-Vertrek op zondag 3 april 2016 is om 9.30 uur.
-Plaats van vertrek: station, Baanweg 1, 6305 PH Schin op geul, waar we ook een kop koffie of iets dergelijks kunnen drinken.
-Lengte van de wandeling ongeveer 15 km, klimmen, bospaden, zandwegen, harde wegen.

Vandaag staat de geul weer centraal in deze wandelroute. We gaan stroomopwaarts naar de watermolen van Otten en daar maken we een draai en lopen we over de Keutenberg naar kasteel Sjaloen waar we de Geul weer stroomopwaarts volgen tot Schin op Geul.

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KWBN-pasje mee.

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen 4,00.

Met vriendelijke groeten,

Iwan slabbers,
 
GSM; 06-8120 2404

Verticale tabs

Gebied

De Geul
De Geul wordt gevoed door minimaal 60 bronnen. Het riviertje is 58 kilometer lang en het totale verval bedraagt ongeveer 250 meter. Vroegere kanalisaties worden weer opgeheven, zodat de rivier weer in haar oude loop komt te liggen. Zo meandert de Geul weer als vanouds door het Zuid-Limburgse landschap.  
De Molen van Otten is gelegen aan een molentak van de Geul in het Limburgse dorp Wijlre,
De geschiedenis van de molen gaat terug tot 1275, toen gebouwd als een banmolen van de heerlijkheid Wijlre. De eerste schriftelijke vermelding is echter van een clerus uit 1420. Een rekening voor het herstel van de molen door de toenmalige Heer van Wijlre, Gerard Scheiffart van Merode, maakt melding van het jaar 1485. Van oudsher was deze watermolen een koren- en oliemolen. Het huidige molengebouw en het bijbehorende woonhuis dateren uit 1776 zoals de muurankers aangeven. In dat jaar werden de bestaande gebouwen geheel verbouwd en werd er tevens een boerderij en een brouwerij of panhuis bijgebouwd. Eigenaren van het complex waren in die tijd de heren van de vrije rijksheerlijkheid Wijlre. Het woonhuis met molen, boerderij en brouwerij werden door hen verpacht. Bij de afschaffing van het Ancien Régime eind achttiende eeuw, kwamen kasteel Wijlre, de molen, de boerderij en de brouwerij in handen van Guillaume Eugene de Massen. In 1871 werd de brouwerij afzonderlijk verkocht aan de brouwer Frederik Edmond Brand; dit was het begin van de Brand’s brouwerij die uitgroeide tot een van de bekendste bierbrouwerijen in Limburg.

 

Advertentie