U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Schimmert

Wil je bewegen, maar loop je liever niet alleen, dan is dit de gelegenheid om gezellig met anderen de natuur op te zoeken en te genieten van alles wat bloeit en leeft.

Beste leden,
Op Paasmaandag 6 april gaan we lopen over het Plateau van Schimmert.

Kenmerken van de wandeling:
Vertrek op Paasmaandag 6 april is om 09:30 uur.
Plaats van vertrek: Parkeerplaats, Aan de Meule, Schimmerterweg 17, 6191 PV Beek.
Lengte van de wandeling: ongeveer 15km.  
Deze heuvelachtige wandeling gaat over verharde en onverharde wegen om tenslotte weer bij ons startpunt aan te komen, waar we van een lekker kopje koffie kunnen genieten.
Ik hoop dat men van de vergezichten zal genieten.

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KNBLO-pasje mee. 

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 4,00.

Met vriendelijke groeten,
Bert Limbeek
GSM: 06-2523 2784

Verticale tabs

Gebied

Plateau van Schimmert:
Het plateau van Schimmert of Centraal Plateau is een plateau in het Heuvelland in Nederlands Zuid-Limburg. Dit gebied kent een lange geschiedenis. We beperken ons tot de laatste 2 miljoen jaar, omdat die het meest bepalend zijn geweest voor het huidig landschap. In het verre verleden was dit gebied afwisseld land en zee. De laatste keer was dat ca. 12 miljoen jaar geleden. Daarna deed de Maas haar intrede, (een zeer brede verwilderde rivier) ook wel Oer-Maas genoemd. Via het Ardennengebied in België stroomde ze via Luik en Visé naar het oosten richting Kerkrade om dan bij Düren (in Duitsland in de toenmalige Oer-Rijn uit te monden. Door het opheffen en kantelen van de Ardennen en de Eifel werd de Maas gedwongen haar loop geleidelijk te verplaatsen naar het westen. Nu stroomt de Maas via Maastricht naar het Noorden om in de kop van Limburg richting het westen te gaan. In al die jaren, die we geoligisch het ‘Pleistoceen’ noemen, heeft deze zogenaamde Westmaas zich trapsgewijs in het landschap ingeslepen. Hierdoor is het karakteristieke terrassenlandschap ontstaan. Op enkele plaatsen kan men de samenstelling van de bodem goed te zien.
Het plateau wordt aan de westzijde begrensd door het Maasdal, in het zuiden door het Geuldal, in het zuidoosten door een laagte tussen dit plateau en het Plateau van Ubachsberg, in het noorden door het Plateau van Graetheide en in het oosten door het Plateau van Doenrade met zijn beekdalen.

 

Advertentie