U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Meerssen

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vind dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

Beste leden,

op zondag 19 Januari gaan we lopen rondom Meerssen.

Kenmerken van de wandeling:
Vertrek op zondag 19 januari om 09:30 uur
Plaats van vertrek: Parkeerplaats Geulhemermolen, Geulhemmerweg 49, 6325 PJ Berg en Terblijt.
Lengte van de wandeling: ongeveer 15 km
Een wandeling op geaccidenteerd terrein in bos en open terrein.

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KNBLO-pasje mee.

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 4,00.

Met vriendelijke groeten,
Bert Limbeek
GSM: 06-2523 2784

Verticale tabs

Gebied

Landgoed Vliek en De Dellen
Op landgoed Vliek ligt het Kasteel met de zelfde naam. Vliek was oorspronkelijk een burcht of een versterkt huis en is vermoedelijk rond 1335 gebouwd. In de veertiende eeuw is een geslacht Van Vlieck bekend waarvan wordt aangenomen dat zij het versterkte huis of burcht bezaten en bewoonden. Rond 1725 werd het kasteel opgetrokken in Romaanse stijl, waarbij men gebruik maakte van oud muurwerk van de oude burcht. In de twintigste eeuw werd dit complex gerestaureerd.

De Dellen is een gebied van zo’n 70 ha. Dat voor het grootste deel bestaat uit een hooggelegen plateau met bossen op zure en voedselarme bodems. Ze zijn pas laat bebost. Het hoogste deel is momenteel nog steeds door defensie in gebruik als militair oefenterrein. Aan het begin van de twintigste eeuw was het nog begroeid met heide, wat vrij bijzonder was in Zuid-Limburg. Tegenwoordig is het beplant met eiken, berken, beuken en esdoorns. De struiklaag bestaat vooral uit bramen en de kruidlaag uit soorten als klaverzuring en salomonszegel. In de grubben groeien diverse bijzondere varensoorten en het zeldzame heksenkruid.

Ten zuid van het Geuldal (druk bezochte wandelroute) liggen hellingbossen met de voor het kalkrijke Zuid-Limburg typerende rijke kruidlaag van gevlekte aronskelk, slanke sleutelbloem en de bosanemoon etc.

We lopen ook door het Meerssenerbroek, dat bestaat uit graslanden en wat populierenbos, gelegen langs de Geul. Hier treft met de galloways aan. Men treft hier ook verschillende mergelgroeves aan, zoals de Curfsgroeve. Deze groeve valt echter in het landschap niet te zeer op omdat de omgeving van de Geul grotendeels gespaard is gebleven. Na het aflopen van de vergunning wordt de groeve waarschijnlijk gesloten en afgewerkt als natuurgebied en bij de Dellen gevoegd.

Advertentie