U bent hier

NWWL Wandeling in de omgeving van het Leudal

Wil je toch bewegen, maar loop je liever niet alleen, dan is dit de gelegenheid om gezellig met anderen de natuur op te zoeken en te genieten van alles wat bloeit en leeft.

Beste leden,

Op zondag 3 augustus  gaan we in het natuurgebied Leudal lopen.

Kenmerken van de wandeling:

Vertrek op zondag 3 augustus om 09:30 uur
Startlocatie: Parkeerplaats Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen.
Hier kunnen we na afloop een lekker kopje koffie drinken. Halverwege de wandeling komen we langs cafe Busjop, waar we eventueel ook een kopje koffie kunnen gaan drinken.

Wij proberen zoveel mogelijk te carpoolen waarbij wij een bijdrage van € 2,50 vragen voor de chauffeur.

Vertrekken dan om 9:00 uur vanaf de carpoolplaats bij Motel van der Valk in Urmond, richting onze startlocatie.

Lengte van de wandeling: ongeveer 15 km
Het is een nagenoeg vlakke boswandeling met een paar kleine hellinkjes erin, over merendeel onverharde paden en verharde wegen.

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KNBLO-pasje mee.

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 4,00 .

Met vriendelijke groeten,

Bert Limbeek
GSM: 06-2523 2784

Verticale tabs

Gebied

Het Leudal
Het Leudal is een natuurgebied van zo’n 900 ha, waarvan circa 500ha de het Staatsbosbeheer als reservaat beheerd wordt. Het is een zandgebied, dat ontstaan is in de IJstijd. Men vindr er beekdalen, landduinen en bosvennen. Door dit gebied stromen de Leubeek (vandaar de naam van het gebied), de Zelsterbeek, de Haelensebeek, de Tungelroyse beek en de Roggelse beek. Midden in dit gebied staat de Ursulamolen uit 1773 (vernoemd naar Sint Ursula). Het is een watermolen, gebruikt voor graan en olie. Het Leudal is een zeer gevarieerd natuurgebied met bos (loof en naaldbomen), heidegebied en droge graslanden. Deze molen is op zondag open van 13:00 tot 17:00 uur (voor degene die naar binnen willen om hem te bekijken). Naast vossen en herten vindt men er ook verschillende vogelsoorten. Onder andere zwarte en groene spechten, goudvinken gele kwikstaartjes, sperwers en boomvalken. Maar men vindt er ook ijsvogels. In 2002 zijn hier bevers uitgezet die het goed lijken te doen. Op een deel van de droge graslanden laat het Staatsbosbeheer paarden grazen. In dit gebied staat ook de ruïne van de St. Elisabethmolen.
Op betrekkelijk voedselarme plekken bloeien in het voorjaar de slanke sleutelbloem, bosanemoon, dalkruid en lelietjes van dalen. Ten oosten van de St. Elisabethmolen liggen schrale graslanden met o.a. gevlekte orchis.

Advertentie