U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Geulhem

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vind dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

Deze keer een wandeling vanuit Geulhem langs de grotten en door het bos "de Dellen" naar Bemelen en dan weer langs de Geul terug naar Geulhem.

De wandeling is 15 km lang en gaat door heuvelachtig terrein, door bos en open veld.

Vanuit de Strooberg groeve hebben we een prachtig uitzicht over de hele Maasvallei. Dichtbij Bemelen liggen het natuurreservaat de Bemelerberg en de groeve 't Rooth.

Via Vilt lopen we weer langs het bos en de Geul terug naar Geulhem. Als we geluk hebben, zien we in het natuurreservaat Ingendael nog de wilde Konink paarden en Galloway runderen grazen.

Details van de wandeling:

Pittige paar klimmetjes in heuvelachtig terrein

Bos en open veld

Deels verharde, deels onverharde paden

Lengte: +/- 15 km

Vertrek wandeling: 09:30 uur op zondag 4 januari 2015

Plaats van vertrek: De Geulhemermolen, Geulhemmerweg 47A, 6325 PJ in Berg en Terblijt (Geulhem).

Natuurlijk is deze wandeling voor leden van NWWL gratis, neem wel je KNBLO-pasje mee.

Niet leden zijn ook welkom, maar zij betalen € 4.00.

Met vriendelijke groeten,

Bert Limbeek

GSM 06-2523 2784

Verticale tabs

Gebied

Geulhem

De naam Geulhem wordt voor het eerst in een akte vermeld in 1360. De naam duidt op de ligging van het gehucht aan de rivier de Geul. Van de gebouwen in deze kern is de watermolen van Geulhem het oudste. Deze molen was er al voor 1306. Geulhem ligt gedeeltelijk in een dal en gedeeltelijk aan een helling, de Geulhemmerberg. Naast de Geulhemmermolen, die thans in gebruik is als café, bevinden er zich in de directe omgeving de onderaardse gangenstelsels van de Geulhemmerberg: de Geulhemmergroeve. In het verleden werden gedeelten van deze door mergelwinning ontstane groeven gebruikt als grotwoningen. Een deel van de grotwoningen is gerestaureerd en tijdens groepsrondleidingen te bezichtigen. Bij de ingang van de Geulhemmergrot is een mergelstenen beeld geplaatst van een blokbreker, de ambachtsman die in het verleden met behulp van vaak primitieve werktuigen de blokken mergel ondergronds won. In Geulhem bevindt zich ook een romantisch aandoend kasteeltje, dat aan het einde van de negentiende eeuw werd gebouwd en thans in gebruik is als hotel, kasteel Geulzicht. Het is ontworpen door architect Henri Reek in opdracht van de industrieel Zuyderhoudt en opgetrokken in Engelse neogotische stijl. Geulhem is een geliefd vakantieoord door de directe nabijheid van hellingbossen en de aanwezigheid van diverse hotels.

Bemelen.

Bemelen (Limburgs: Bieëmele) is een dorp in de gemeente Eijsden-Margraten in het Nederlandse Zuid-Limburg, gelegen aan de rand van de Maasvallei net ten oosten van Maastricht. In het dorp wonen ongeveer 372 mensen. Bemelen was tot 1982 één van de kleinste gemeenten van het land, de enige andere buurtschappen binnen de gemeente waren Gasthuis en Wolfshuis. Het ernaast gelegen gehucht Sint Antoniusbank, dat voorheen tot Cadier en Keer behoorde, wordt tegenwoordig ook vaak beschouwd als onderdeel van Bemelen. Al in 1970 waren delen van de gemeente geannexeerd door Maastricht. Van 1 januari 1982 tot en met 31 december 2010 maakte het dorp deel uit van de gemeente Margraten. Groeves in de Bemelerberg.

Advertentie