U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Epen-Sippenaeken

Wil je toch bewegen, maar loop je liever niet alleen, dan is dit de gelegenheid om gezellig met anderen de natuur op te zoeken en te genieten van alles wat bloeit en leeft.

Beste wandelaars(sters),

Zondag 23 juni starten we een wandeling vanuit de Wingbergermolen in Epen naar het Belgische Sippenaeken.

Na de Winbergermolen gaan we al gauw het weiland in en lopen langs de Volmolen, die we op de terugweg nog beter zullen zien. Vervolgens gaat het via het gehucht Diependal met haar vakwerkhuisjes naar de rand van het Onderste Bos. Van hier uit is er een prachtig uitzicht over het Geuldal en het Kasteel Beusdael van Sippenaeken.
Een tijdje later gaan we in het bos omhoog naar het Bovenste Bos en vervolgens weer omlaag richting Teuven. We blijven een tijd in dit prachtig bos.
Op het moment dat we het bos verlaten, komen we op één van de schitterendste uitzichtspunten van het dal. Van hieruit is het hele dal te overzien!
Daarna gaat het verder naar Sippenaeken, over de camping, langs de Geul en de Heimansgroeve.

De Geul
De Geul (Duits: Göhl, Frans: Gueule, Oude benamingen: Gullo (922), Guel en Goel (15e eeuw) en Gule) is een rivier die ontspringt in de gemeente Raeren in België nabij de Zyklopensteine aan de Duitse grens nabij de plaats Lichtenbusch. Ze verlaat België bij Sippenaeken en komt bij Cottessen Nederland binnen. Bij het gehucht Voulwames boven Itteren mondt ze uit in de Maas.
De Geul is 58 kilometer lang en het totale verval bedraagt ongeveer 250 meter. Vroegere kanalisaties worden weer opgeheven, zodat de rivier weer in haar oude loop komt te liggen. De rivier meandert zo weer als vanouds door het Zuid-Limburgse landschap.

Heimansgroeve
De Heimansgroeve is een voormalige steengroeve in het zuiden van Nederland, ten noordwesten van Cottessen. Hij is genoemd naar de natuuronderzoeker Eli Heimans. Dit is de enige locatie in Nederland waar gesteente uit het Carboon aan de oppervlakte komt.
De groeve ligt in een helling van een door de Geul uitgeslepen dal. Hier bevindt zich leisteen en kolenzandsteen van de Formatie van Epen, die meer dan 270 miljoen jaar oud is, uit het tijdperk Namurien (onderdeel van het Carboon).
Aanvankelijk werd er in de groeve gesteente gewonnen voor het verharden van wegen. In een zijwand werd later een gat gemaakt in de hoop er steenkool aan te treffen. In deze zogenaamde steenkoolgrot ontdekte Eli Heimans in 1910 fossielen. Hij beschreef de plek in zijn boek In het Krijtland (1911). In 1936 werd de groeve onder leiding van de geoloog Willem Jongmans vergroot om geologisch onderzoek te kunnen verrichten.

Nadat we de weilanden langs de Geul verlaten hebben, komen we bij de Volmolen van Epen.

Volmolen Epen
De Volmolen is een middenslag watermolen in de buurtschap Plaat ten zuiden van het dorpje Epen, gemeente Gulpen-Wittem, en is gelegen op een zijtak van de Geul die zich ongeveer 220 m. bovenstrooms uit de linkeroever afsplitst. Vlak bij de molen mondt de Terzieterbeek uit in de Geul. Verder stroomafwaarts ligt de Eper Molen.
Het gebouw is een rijksmonument.
De geschiedenis van de Epener Volmolen heeft zijn oorsprong in de 18e eeuw. De molen maakte in die tijd onderdeel uit van de Vaalser lakenindustrie die toen in volle bloei was en die door de Duitse fabrikant Johann Arnold von Clermont was verplaatst van Aken naar Vaals. Door de ligging van de molen op de Geul was er een overvloed aan water beschikbaar om te kunnen vollen.
In 1834 kwam de molen, die toen al voor langere tijd buiten werking was, in het bezit van de fabrikant Johann Wilhelm Kannengiesser uit het Duitse Düren. Hij vestigde in de molen een wolspinnerij, waarvoor hij de machines uit zijn spinnerij in Düren liet overbrengen.
In de loop der jaren zijn er meerdere branden geweest, waardoor de molen iedere keer bijna geheel verwoest werd. Verschillende eigenaren hebben deze steeds weer opnieuw opgebouwd.
De laatste keer was dat in de jaren 70. In 1977 werd de molen weer feestelijk in gebruik genomen als graanmolen. In de molen werd een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan de eigenaresse weduwe Brauers-Thywissen, die tijdens de restauratie stierf.. De molen is tegenwoordig in eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten, voor de exploitatie werd de Stichting De Volmolen Epen opgericht die met de Stichting Het Echte Bakkersgilde een contract afsloot voor de levering van tarwemeel aan Limburgse bakkers die bij deze stichting zijn aangesloten.

Details van de wandeling
Vertrek op zondag 23 juni om 09:30 uur
Plaats van vertrek: Wingbergermolen, Terpoorterweg 4, 6285 NH, Epen, tel 043-455 9110. Parkeren: niet voor de molen, maar op de grote parkeerplaats naast de molen.
Lengte van de wandeling: ongeveer 14 km
Een wandeling deels op smalle asfalt- en grindwegen, maar ook door weilanden langs de meanderende Geul en verder in bos met ten dele zeer heuvelachtig terrein. Prachtige vergezichten.

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KNBLO-pasje mee.
Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 3,50.

Met vriendelijke groeten,

Jan Bons
GSM: 06-2445 4835

Verticale tabs

Advertentie